“Θρίαμβος” Μητσοτάκη: Κατάφερε να πάρει η Τουρκία από τις ΗΠΑ 120 F-16 και η Ελλάδα… ευχές!- Η “προφητική” αναφορά Τσίπρα

Ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει που πριν έναν χρόνο μας κορόιδευε όλους όταν επιστρέφοντας από την κωμωδία στο Κογκρέσο διαβεβαίωνε την Βουλή οτι η Τουρκία δεν θα πάρει τα F16! Τελικά όχι μόνο τα πήρε αλλά επιπλέον δεν δεσμεύεται ότι δε θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας… Πρόκειται ένα από τα μεγαλύτερα “στραπάτσα” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, με την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη…

Πριν από 1,5 χρόνο όταν είχε έρθει στην Βουλή η συμφωνία για τη Σούδα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε “προφητέψει” αυτήν την εξέλιξη κα καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην παραδώσει την Συμφωνία για τη Σουδα στους Αμερικανούς γυρνώντας με “άδεια χέρια”! “Το τι είναι ψέμα θα φανεί όταν θα σταθείτε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο και εκείνος θα διαψεύσει την πώληση 40 F16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Τότε θα φανεί τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα. Μην υπογραφετε από τώρα για τη Σούδα” είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης του φώναζε από το έδρανο ότι ήταν ψέμα.
Χτες φάνηκε τι ήταν αλήθεια και τι ήταν ψέμα. Και ποιος ήταν ο αληθινός πολιτικός και ποιος ο … ψεύτης

Ο Ερντογάν πήρε με μαεστρικές κινήσεις – στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο – μια γιγαντιαία αναβάθμιση του τουρκικού εναέριου στόλου από 40 ετοιμοπαράδοτα F16 συν την άμεση αναβάθμιση άλλων 80 και η Ελλάδα, μια “συνυποσχετική” για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς F35 στο μέλλον (χωρίς να αποκλείεται η Τουρκία από αυτό), παροπλισμένες χρησιμοποιημένες αμερικανικές φρεγάτες, 2 σκάφη περιπολίας για το Λιμενικό στο Αιγαίο και 2+2 μεταγωγικά αεροσκάφη! Αντίθετα στην επιστολή Μπλίνκεν περιγράφεαι ρητά ότι η Ελλάδα μπορει να είναι πιστή σύμμαχος αλλά δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο που πουλανε οι ΗΠΑ όπλα! Επισης υπαρχει “ευχή” να μην χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός εις βάρος συμμάχων, αλλά πουθενά δεσμευτική ρήτρα! Κατά τ άλλα θυμόμαστε όλοι τους κομπασμούς Μητσοάκη στην Βουλή πριν 1,5 χρόνο όταν υπέγραφε τη νέα αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης της Σούδας, ότι η Τουρκία δήθεν δεν θα πάρει ποτέ τα F16…

Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης για τα F-35: Η πατρίδα μας θωρακίζει την άμυνα της

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των F-35, μαζί με την ταυτόχρονη παραχώρηση ενός πολύ σημαντικού πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα – που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης, περιπολικά πλοία – προς την Ελλάδα αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης” προς την Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα F-35:
“Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.

Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.

Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.

Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση”.

Σύμφωνα με την επιστολή Μπλίνκεν, η Ελλάδα θα πάρει 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H, 60 τεθωρακισμένα άρματα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley, 4 LCS (Littoral Combat Ship), 3 παράκτια περιπολικά κλάσης Protector, 10 κινητήρες για τα αεροσκάφη P-3 Orion, εκατοντάδες φορτηγά οχήματα.

Ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι εξετάζεται το αίτημα της Ελλάδας για τα τάνκερ KC-135, ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εκτός από τα C-130, εξετάζει την πιθανή πώληση νέων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J.

Η επιστολή του Μπλίνκεν:

“Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα.

Υπό την αίρεση ικανοποίησης όλων των σχετικών νομικών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης της γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, προτιθέμεθα να διευρύνουμε τη εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής:

Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.

Δεύτερον, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):
– Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,
– Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
– 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τρίτον, θα υποβάλουμε για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:
– Έως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
– Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
– Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τέταρτον, θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.

Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα.

Έκτον, θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα ώστε να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα Ανθεκτικά σε Νάρκες, Προστατευμένα από Ενέδρες, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα εξετάσω τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135. Εκτός από τα C-130H, το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα για την αγορά νέων C-130J από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας”.

Ανησυχητικές δηλώσεις Κογκρέσου: Δεν υπάρχουν όροι ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά Ελλάδας

Σοβαρές ρωγμές δημιουργούνται στο πανηγυρικό κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση για την έγκριση πώλησης των F-35 από ΗΠΑ προς την Ελλάδα, η οποία προχωρά ταυτόχρονα με το πράσινο φως για τα F-16 στην Τουρκία.

Και αυτό γιατί τα πρώτα σημάδια από ΗΠΑ είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι τα F-16 που παίρνει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών μόνο ανησυχία προκαλούν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας και διάδοχος του Robert Menendez, Βen Cardin, αποδέχεται την πώληση F16 στην Τουρκία χωρίς να θέσει όρο τη μη χρήση τους κατά της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά ούτε καν να εγείρει ως ανησυχία τα θέματα που τις αφορούν. Αντιθέτως εξέφρασε ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό και στη Γάζα.

Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου κ. Meeks τόνισε γενικά και αόριστα ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο συνεισέφερε στην απόφασή του να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία.

Ανάλογη στάση τηρούν και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς με διαρροή δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά σε όρους και εγγυήσεις των ΗΠΑ για τα τουρκικά F16. Συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη λένε αόριστα ότι «σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει δημόσια στα κόμματα και στον ελληνικό λαό: Υπάρχει κάποια ρητή εγγύηση ότι τα τουρκικά F16 δεν θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας;

Πηγές: thefaq.gr, aygi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί